Gepubliceerd op

Hoe maak je een smoothie? De ultieme uitleg!

Hoe maak je een smoothie is een veel voorkomende vraag van mensen die zelf smoothies willen maken.

Ben jij op zoek naar tips en tricks om zelf een heerlijke smoothie te maken? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Vandaag gaan we samen, stap voor stap, een heerlijke fruit smoothie maken.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om een gezonde groene smoothie te maken en daarvoor hoef je eigenlijk alleen maar wat bladgroente naar keuze toe te voegen maar voor vandaag heb ik ervoor gekozen om je stap voor stap uit te leggen hoe je zelf een overheerlijke en gezonde smoothie kunt maken.

Hoe maak je een smoothie voor de eerste keer?

hoe maak je een smoothie

Als je voor de eerste keer een smoothie zelf wilt gaan maken dan kan het allemaal wat overweldigend op je over komen.

Misschien geldt dat voor jou helemaal niet, maar ik wist in eerste instantie niet zo goed waar ik moest beginnen.

Wat is een smoothie?

Voor ik je uit ga leggen hoe je zelf een smoothie kunt maken hierbij eerst even wat informatie over wat een smoothie nou precies is.

Een smoothie is een heerlijk drankje wat bestaat uit basisfruit, water, melk of een andere vloeistof, eventueel extra ander fruit, toevoegingen zoals ijsblokjes of een zoetstof.

Dit alles pureer je tot een heerlijke fruit puree in een blender.

Zijn smoothies moeilijk te maken?

Misschien lijkt het je nu wat ingewikkeld om een smoothie te maken maar dat is het echt niet.

Met mijn stappenplan maak je in een paar eenvoudige stappen de heerlijkste en vooral gezondste smoothies in een handomdraai.

Waarom zou je zelf een smoothie willen maken?

Er is natuurlijk niets zo makkelijk als de winkel in te lopen, een smoothie uit het rek te pakken en af te rekenen om daarna lekker van je smoothie te genieten.

En alhoewel ik dat zelf ook wel eens deed is het wel iets dat ik je af wil raden. NIet omdat ik je het gemak niet gun maar omdat het niet gezond is.

En als je smoothies vooral wilt nemen omdat ze gezond zijn, je ervan af valt en er een gezondere levens stijl aan over houd dan is er geen betere oplossing als gewoon lekker zelf je smoothies te maken.

Daarnaast is het natuurlijk ook een flink stuk goedkoper om ze zelf te maken, je zou je dood schrikken als je uitrekent wat het verschil in prijs is tussen een zelf gemaakte smoothie en eentje die je in de plaatselijke supermarkt zo uit het rek trekt.

Is er een verschil tussen een smoothie en een juice?

wortel sap

Een vraag die ook nogal veel voorkomt is de vraag of er een verschil is tussen een smoothie en een juice.

JA, er is zeker een verschil tussen een smoothie en een juice. Een juice (een sapje in beter nederlands) komt in een hoop opzichten overeen met een smoothie maar het grote verschil tussen beide is dat je bij een smoothie een dikkere samensteling hebt als bij een sapje.

Dit komt doordat je bij een sap het vruchtvlees scheidt van het eind resultaat en dat de pulp onderdeel is van een smoothie.

Doordat je de pulp in een smoothie hebt zitten en het niet scheidt van het eindresultaat zoals in een juice kom je veel voller te zitten.

In de pulp zitten namelijk een hoop vezels en deze vezels zorgen ervoor dat je veel langer een vol gevoel hebt, verder worden vezels moeilijk afgebroken door je lichaam wat weer goed nieuws is voor de pieken in je bloedsuiker die je hierdoor veel minder hebt als in producten zoals juices.

Hoe maak je een smoothie in een paar eenvoudige stappen?

Ik heb je nu wat extra uitleg gegeven over smoothies en een aantal vragen die vaak voorkomen als het over smoothies gaat.

Nu ga ik je dan nog uitleggen hoe je op een heel eenvoudige manier zelf een gezonde smoothie kunt maken.

Bereid je goed voor

Om het hele proces lekker simpel te houden is een goede voorbereiding belangrijk.

Stel je er niet teveel bij voor want de voorbereiding om een smoothie te maken is verrassend simpel.

Zorg voor een blender, een snijplank en een scherp mes en je kunt beginnen.

Begin bij de basis

Hiermee bedoel ik dat je ook echt met de basis moet beginnen en de basis van een smoothie is de vloeistof die je gebruikt.

In het begin is het het eenvoudigste om het niet te ingewikkeld te maken en daarom wil ik je aanraden om gewoon leidingwater te gebruiken.

Hier is niets mis mee, je moet toch al water drinken voor een gezond lichaam, daar komt bij dat het goedkoop is en je er geen allergie tegen zult hebben zoals dat wel het geval kan zijn bij koeiemelk, ook voor veganisten is water een betere keuze als koeiemelk.

Giet dus eerst het water in je blender.

Nu komt het basis fruit aan de beurt

Wat je nu doet is het basis fruit voorbereiden. Ik zou voor bananen of mango’s gaan want die zorgen voor een lekkere zoete en stevige basis.

Pel of schil het fruit van jouw keuze en snijd het in stukken voor je het in de blender kan doet.

Voeg wat ijsklontjes toe

Er van uit gaande dat de gebruikte bananen of mango’s van de fruitschaal komen en het fruit op kamer temperatuur is wil ik je aanraden om een handje vol ijsklontjes in de blender bij je overige ingrediënten te doen.

Hierdoor wordt je smoothie lekker koud en ijsklontjes zorgen ook voor een dikkere smoothie zodat het straks meer op een milkshake als op een waterig sapje lijkt.

Als je diepvries fruit gebruikt is dit niet nodig omdat het fruit dan al koud genoeg is van zichzelf.

Voeg extra fruit toe (als je dat wilt)

aardbeien voor in je smoothie

Nu zou je voor een leuk kleurtje en vooral een lekkere smaak extra fruit toe kunnen voegen.

Ik zou beginnen met een handje vol aardbeien.

Maar ieder ander fruit kan natuurlijk ook.

Aardbeien zijn lekker zoet van zichzelf en zijn makkelijk te blenden ook als je een goedkopere laag vermogen blender hebt zoals een Magic Bullit bijvoorbeeld.

Met een wat duurdere blender met een hoger vermogen zijn bessen en andere vruchten eenvoudiger te blenden en hoeven daardoor ook minder lang te blenden als dat dit het geval is met een goedkopere blender.

Blenden maar

Nu doe je de deksel op je blender en kan je beginnen met alle ingrediënten te blenden.

Afhankelijk van welke blender je hebt kan je dit langer of korter doen maar als stelregel wil ik je graag meegeven dat je 20 a 30 seconden moet blenden en daarna even kijken of het ijs voldoende gecrushed is en al het fruit geen harde stukjes meer heeft.

Ik blend bijvoorbeeld net zolang totdat mijn smoothie een egaal oppervlak heeft zonder harde stukjes erin.

Nog een paar extra tips

Vind je de smoothie niet zoet genoeg doe er dan vooral geen suiker bij maar kies voor een natuurlijke zoetstof zoals Stevia of Ahorn siroop.

Maar ik zelf vind het onnodig omdat de zoete fruitsmaken de smoothie veelal zoet genoeg maken.

Fruit wordt ook niet voor niets het snoep uit de natuur genoemd.

Gebruik een blender en geen keukenmachine als je een smoothie wilt maken. Keukenmachines zijn voor een hoop doeleinden geweldige machines maar ik vind ze niet geschikt voor het maken van smoothies.

Keukenmachines (of foodprocessors) zijn geweldig voor het maken van juices omdat ze de pulp van het fruit scheiden, in een smoothie wil je juist de pulp ook hebben en niet alleen maar een dun sapje overhouden waar nagenoeg geen voedende bestanddelen meer inzitten.

Voeg eens groene bladgroente toe als je sneller af wilt vallen en eens een groene smoothie wilt maken. Het is in het begin vaak even wennen maar je zult zien dat als je er eenmaal aan gewend bent dat je van een groente smoothie nog langer een verzadigd gevoel hebt.

Verder zorgt een groene smoothie in de ochtend ervoor dat je al voor je de deur uit gaat al meer groente binnen hebt als de gemiddelde nederlander.

Redenen genoeg dus om zelf snel een smoothie te gaan maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *